» Pielęgniarstwo Rodzinne - program dla pielęgniarek

Kurs Kwalifikacyjny w dziedzinie „Pielęgniarstwa rodzinnego” przeznaczony jest dla pielęgniarek. Celem kształcenia jest uzyskanie przez pielęgniarkę kwalifikacji do wykonywania świadczeń w zakresie edukacji zdrowotnej, promocji zdrowia oraz świadczeń opiekuńczych, wychowawczych, diagnostycznych, pielęgnacyjnych, leczniczych i rehabilitacyjnych w środowisku zamieszkania świadczeniobiorcy, w środowisku jego pobytu, w zdrowiu, chorobie i niepełnosprawności, niezależnie od wieku i płci. Łączna liczba godzin przeznaczonych na realizację programu kursu kwalifikacyjnego w kontakcie z wykładowcą/opiekunem stażu wynosi 325 godzin dydaktycznych, z podziałem na:

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE - 175 godz.:

Poradnia podstawowej opieki zdrowotnej albo Poradnia medycyny rodzinnej z pielęgniarką rodzinna albo Grupowa praktyka pielęgniarek rodzinnych – 105 godz.
Centrum psychiatryczne albo Poradnia zdrowia psychicznego – 21 godz.
Poradnia rehabilitacyjna albo Oddział rehabilitacyjny – 14 godz.
Poradnia diabetologiczna albo Poradia podstawowej opieki zdrowotnej albo Poradnia medycyny rodzinnej – 21 godz.
Poradnia opieki paliatywnej albo Hospicjum stacjonarne lub domowe dla dorosłych lub dla dzieci do ukończenia 18 roku życia – 14 godz.

Termin rozpoczęcia kursu: obecnie w trakcie realizacji. Kolejna edycja w każdym terminie w zależności od napływu min. 20 zgłoszeń.